ANALYSE – De rente in de Verenigde Staten is afgelopen week opnieuw verhoogd. Dat was eigenlijk ook wel de verwachting: de Amerikaanse inflatie zit namelijk dicht in de buurt van het beoogde niveau van 2 procent, de werkloosheid is er met 3,9 procent het laagst in 17 jaar en de economische groei kwam afgelopen kwartaal uit op meer dan 4 procent.

Het verder oplopen van de rente lijkt waarschijnlijk. De inflatie neemt namelijk wereldwijd toe en zelfs de Europese Centrale Bank lijkt af te willen van het extreem stimulerende monetaire beleid.

Een stijgende rente is theoretisch gezien – en volgens vele berichten in de media de laatste tijd – slecht nieuws voor aandelen. Dit komt onder meer doordat de huidige waarde van toekomstige winsten lager is, als de rente omhoog gaat.

Ook maakt een hogere rente spaargeld en beleggen in obligaties aantrekkelijker. En aandelen dus relatief minder aantrekkelijk. Bovendien zou een hogere rente bedrijven en consumenten minder aanzetten te investeren wat slecht is voor de economische groei.

Tot zover de theorie. Want wat aandelen betreft blijkt de praktijk een stuk weerbarstiger…

Aandelen in tijden van stijgende rente

Uit onderzoek van Joseph Davis van vermogensbeheerder Vanguard blijkt dat in de elf periodes van stijgende rente in de afgelopen 50 jaar slechts eenmaal sprake is geweest van een negatief aandelenrendement. Dat was in 1974 het geval toen aandelen met 15 procent daalden. Dat jaar zou beschouwd kunnen worden als een uitzondering vanwege de welbekende oliecrisis toen.

Maar zelfs als 1974 gewoon meegenomen wordt, ligt in de elf periodes van stijgende rentes het gemiddelde rendement op ongeveer 10 procent per jaar. Dat is in lijn met het gemiddelde jaarrendement van de S&P 500-index sinds 1925.

Combinatie van stijgende rente...en economische groei

Een verklaring voor het feit dat een stijgende rente voor aandelen niet slecht hoeft te zijn, heeft ermee te maken dat periodes van stijgende rente vaak samenvallen met periodes van sterke groei. En dat laatste is voor de bedrijfswinsten en daarmee ook voor aandelen uiteraard juist gunstig.

De suggestie is om eigenlijk voortdurend belegd te zijn in aandelen. Bij voorkeur in value-aandelen en uiteraard goed gespreid. De kans op een goed rendement op langere termijn is met zo'n aanpak veel groter, dan wanneer telkens geprobeerd wordt de aandelenmarkten precies te timen.

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.